Bereczki Ildikó

Angoltanár

CAE - angolul felsőfokon!

CAE – angolul felsőfokon!

A három betű – CAE – az angol Certificate in Anvanced English (vagy másképp: Cambridge English: Advanced) rövidítése. Világszerte ismert és elismert vizsga, a bizonyítványt több mint 4000 egyetem és munkaadó elfogadja magas szintű angol tudás igazolásaként.

A vizsga 2015 januárjától 4 részből áll: Reading and Use of English, Writing, Listening, Speaking. A legtöbb ismert vizsgától eltérően, nem lehet külön írásbeli és szóbeli vizsgát tenni. A felsőfokú bizonyítvány megszerzéséhez legalább 60 % elérése szükséges.

A CAE vizsga előnyei:

– Rengeteg segédanyag áll rendelkezésre: felkészítő könyvek, tesztkönyvek, nyomtatott és online anyagok, szinte korlátlan mennyiségben.

– Az egyik legjobban „kitalált” vizsga, felépítettség, strukturáltság szempontjából.

– A vizsgafeladatok autentikus szövegeken alapulnak, magas szintű, használható tudást biztosítva mind a nyelvtan mind pedig a szókincs terén.

– Papír „alapú” és számítógépes vizsgát is lehet tenni.

– Magyarországon, az itthoni egyetemek és munkáltatók által is elfogadott vizsga.

A CAE hátrányai:

– Sokat kell rá készülni, nem a legkönnyebb vizsgák közé tartozik.

– A szövegértési feladatoknál sokszor érezhető, hogy nem „magyar logikával” készültek, ez megnehezítheti a vizsgázó dolgát.

Összességében A CAE vizsgáról elmondhatjuk, hogy a bizonyítvány megszerzése nehéz, igazi kihívást jelentő feladat, ám ha valaki szán rá elég időd, elég kitartó és szereti a kihívásokat, valamint garantáltan magas szintű tudás birtokába szeretne jutni, annak feltétlenül érdemes belevágnia.