Bereczki Ildikó
Angoltanár

Felkészítés általános és szakmai nyelvvizsgára

Felkészítés általános és szakmai nyelvvizsgára

Mikor kell / érdemes nyelvvizsgát tenni?

  • ha egyetemi felvételhez többletpontokra van szükségünk
  • ha munkahelyünkön nyelvi pótlékot szeretnénk kapni
  • diploma megszerzéséhez
  • ha jobb eséllyel akarunk indulni egy állásinterjún
  • külföldi tanuláshoz
  • külföldi munkavállaláshoz
  • ha akarjuk tudni, milyen szinten van a nyelvtudásunk
  • ha célirányosan és tudatosan szeretnénk fejlődni

Milyen nyelvvizsgát válasszunk?

Választhatunk általános vagy szakmai (üzleti / gazdasági, idegenforgalmi) közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgát, az elvárásoknak és szándékunknak megfelelően. Bármelyikre is készüljünk, mindig figyeljünk arra, hogy álljon megfelelő mennyiségű és minőségű felkészítő anyag a rendelkezésünkre.

A követelményeket figyelembe véve tehetünk egy- vagy kétnyelvű vizsgát is.

Az általános középfokú vizsgák közül szinte bármelyiket választhatjuk, felsőfokon viszont ajánlott nemzetközileg is elfogadott vizsgát tenni (pl. Cambridge CAE-C1 vagy CPE-C2  vagy IELTS).

Ha szakmai nyelvvizsga bizonyítványra van szükségünk, járjunk utána, melyik vizsgát fogadja el a felsőoktatási intézmény, ahol tanulunk. Ma már a legtöbb egyetem elfogadja szinte az összes nyelvvizsgaközpont által meghirdetett vizsgát (pl.GazdálKODÓ).

Hogyan készüljünk a nyelvvizsgára?

Általános vizsgáknál mindenképpen érdemes egy alapos nyelvtani rendszerezéssel kezdeni, szakmai nyelvvizsgáknál pedig a megfelelő szókincs elsajátítása nélkülözhetetlen. Szerezzünk be bőséges mennyiségben nyelvvizsga feladatokat, teszteket, ismerkedjünk meg a feladatok típusaival és oldjunk meg minél többet ezekből. Gyűjtsük ki az ismeretlen szavakat, kifejezéseket és keressük tudatosan a szövegekben vagy nyelvtani feladatokban a visszatérő elemeket. A szövegértelmezéshez, a nyelvtani szabályok elmagyarázásához, a fogalmazásaink kijavításához és a szóbeli vizsgára való felkészüléshez mindenképpen kérjük tanár segítségét.

Felsőfokú nyelvvizsgához a fent említetteken kívül feltétlenül szükséges egy nagyobb fajta tudatosság a felkészülés során. Most már nem elég “csak” tanulni és nyelvvizsga feladatokat tucatjával megoldani. Ismerni kell az éppen aktuális eseményeket, a célnyelvi ország kultúráját, sokat kell olvasni, cikkeket, elemzéseket, fórumokat, blogbejegyzéseket és ismerni kell a különböző stílusrétegeket is. Felkészülésünk sokkal szélesebb skálán kell mozogjon, türelmesebbek és elszántabbak kell legyünk, mint középfokú szinten.

Hogyan lehet sikeres nyelvvizsgát tenni?

Szorgalommal, kitartással, nyitottsággal és egy jó tanárral :).

Angolozni mindig jó :)!

 ibereczk@gmail.com

ONLINE óra SKYPE-on